Bogactwo aromatów zamknięte w brązowym ziarenku, czyli tajemnica szlachetnego smaku arabiki

Większości z nas kawa kojarzy się z wypalonymi ziarnami, aromatem świeżo mielonej kawy, wyśmienitym smakiem czarnego, pobudzającego napoju. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak długą drogę pokonuje ziarno od momentu zerwania z drzewa w postaci owocu, obróbki, sortowania na plantacji, zanim trafi do naszej palarni, a na koniec pobudzi Wasze zmysły. Tropikalne drzewo o licznych odmianach – aby rozkwitać – potrzebuje cienia, słońca, ciepła, wiatru, deszczu i cierpliwości.
W klimacie tropikalnym temperatura przez cały rok utrzymuje się zazwyczaj na takim samym poziomie. Dlatego drzewo może kwitnąć kilka razy w roku – w zależności od kraju, regionu – gdzie znajduje się plantacja. Na gałęziach sąsiadują ze sobą kwiaty i owoce o różnym stopniu dojrzałości. To wprawdzie uczta dla oczu i nosa, ale znaczne utrudnienie pracy dla zbieraczy. Po przekwitnięciu następuje proces związywania owoców, który trwa ok. 6-7 miesięcy. Dojrzały owoc przypomina wiśnię zwaną Coffee Cherry. Początkowo owoce są zielone, następnie żółte, aż w końcu czerwone.
Trudno opisać plantację kawy. Z jednej strony to wielka hazienda, a z drugiej – niewielkie rodzinne gospodarstwo. Największe plantacje występują na łagodnych wzniesieniach. W rejonach wyżynnych ograniczona powierzchnia, konieczność stosowania uprawy tarasowej i niewielka wydajność sprawiają, że produkcja kawy przybiera charakter rodzinnego przedsięwzięcia.

Otrzymanie dobrego zbioru wymaga od ludzi całorocznej systematycznej pracy, której celem jest uzyskanie jak najlepszej jakości owoców. Jest to o tyle trudne, że wszystkie zalety i wady można ocenić dopiero po zakończeniu zbiorów. Wówczas owoce poddawane są obróbce, czyli ziarno oddzielane jest od łupiny, miąższu i osnówki.

Obrobione ziarna są poddawane specjalnej segregacji według rozmiarów, a następnie sortowane według ciężkości. Segregacja polega na wykorzystywaniu płytek z kalibrowanymi otworami. Ziarna uszkodzone oraz nieposiadające odpowiednich wymiarów są wykluczane. Dodatkowo usuwane są takie, które są zgniłe, niedojrzałe lub nadmiernie sfermentowane. Najlepszej jakości ziarno trafia do naszej palarni, by w następnej kolejności pobudzać zmysły najbardziej wymagających smakoszy.