Oferta

Nasze kawy przechodzą rygorystyczny proces selekcji i testowania jakości.
Każda torebka kawy w ziarnach (lub mielonej), zostanie wysłana do Ciebie prosto z naszej palarni.
Zapraszamy na http://aleekocafe.com

BRAZYLIA

Niezwykle delikatna i aromatyczna. Smak mlecznej czekolady, orzechów, kakao. Doskonała o każdej porze dnia.

Opis:
Owoce zbierane są ręcznie na materiałowe płótna, aby uniknąć zetknięcia z podłożem. Przetwarzane są tylko perfekcyjnie dojrzałe wiśnie. Po zebraniu są myte i rozrzucona na dziedzińcach do suszenia. Kawa jest suszona powoli w słońcu, aż do uzyskania 11% wilgotności. Bourbon to naturalna mutacja odmiany „Typica”, która pojawiła się na wyspie Reunion (przed 1793 rokiem nazywana Bourbon). Wydajność „Bourbonu” jest wyższa od „Typiki” i specjaliści przemysłu kawowego uważają że dzięki jej charakterystycznej słodyczy jest ceniona i pożądana na całym świecie. Wiśnie występują w różnym kolorze w zależności od występowania genu recesywnego: czerwone, żółte i sporadycznie pomarańczowe oraz różowe. Ziarno posiada niską, ale złożoną kwasowość, dominuje czekolada i prażone migdały oblane karmelem.
Pochodzenie:
Brazylia – Minas Gerais
Charakterystyka:
Kwasowość: niska
Body: pełne
Nuty smakowe: czekolada, karmel, orzechy
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny
Wysokość uprawy: 1150-1350m
Obróbka: Naturalna

INDIE

Smak gorzkiej czekolady, toffi, orzechów i miodu.

Opis:
Najbardziej specyficzny rodzaj kawy pochodzący z Indii i jeden z najbardziej nietypowych na całym świecie. Kawa jest uzyskiwana dzięki niezwykłemu sposobowi monsunowania. Teraz jest to kontrolowany sposób, ale rozpoczął się przez przypadek. Zauważono, że ziarna tej kawy wyglądają zupełnie inaczej niż pozostałe. Barwa zamiast zielona jest bladozłota, a ziarna większe i lżejsze. W trakcie monsunowania kawa traci swoją kwasowość, zyskując przy tym intensywność. Wyczuwalne nuty smakowe to karmel/toffi, tytoń, czekolada.
Pochodzenie:
Indie – Karnataka
Charakterystyka:
Kwasowość: niska
Body: średnie
Nuty smakowe: karmel/toffi, tytoń, czekolada
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy
Obróbka: Monsunowanie
Wysokość uprawy: 1100-1200m

ETIOPIA

Harmonijny smak o korzenno-czekoladowym aromacie. Słabo wyczuwalna nuta kwiatowa.

Opis:
Kawa, której profil smakowy idealnie odzwierciedla jej pochodzenie, czyli kwiatowy aromat z nutami cytrusów oraz brzoskwini i moreli. Miąższ wiśni jest usuwany mechanicznie, a następnie ziarna trafiają do basenów, w których przeprowadzana jest kontrolowana fermentacja. Na koniec ziarna są myte wodą pod ciśnieniem i suszone w cieniu do momentu uzyskania 12% wilgotności. A teraz po przebyciu trasy ok 12 tys kilometrów możecie spróbować Ethiopii w Waszych aeropressach, chemexach, dripach lub innych przyrządach do zaparzania metod alternatywnych.
Pochodzenie:
Etiopia – Kochere
Charakterystyka:
Kwasowość: zrównoważona
Body: średnie
Nuty smakowe: morela, brzoskwinia, jaśmin, cytrusy
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy
Obróbka: Mokra
Wysokość uprawy: 2000-2200m

MEKSYK

Intensywna o bogatym aromacie (dzięki czemu może być stosowana w szerokim zakresie). Nuty karmelu, czekolady, łagodna cytrynowa świeżość.

Opis:
Historia upraw plantacyjnej kawy w Meksyku datuje się w 18 stuleciu i w tym czasie Meksyk stał się czwartym największym producentem kawy w Ameryce Środkowej i Południowej. Jednak duże plantacje już w Meksyku nie istnieją, a dziś przede wszystkim zainteresowane są uprawianiem kawy małe gospodarstwa rolne. W Meksyku przez dłuższy czas pomyślnie opracowywana jest biologiczna uprawa ziarna kawy plantacyjnej, które większością są wielkoziarne. Ziarna Arabiki nazywane Maragogype są olbrzymie i długie.
Pochodzenie:
Meksyk
Charakterystyka:
Nuty smakowe: karmel, czekolada, łagodna cytrynowa świeżość
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy
Wysokość uprawy: 1500-2000m

HONDURAS

Łagodny, zrównoważony smak ciemnej czekolady i kokosów. Idealna kawa na zafundowanie sobie udanego poranka.

Opis:
Ten gatunek kawy, pochodzi z plantacji położonych na wysokości powyżej 1500 metrów nad poziomem morza. Oznacza to, że ziarna wytwarzane są w czystym, ekologicznym środowisku. Na tej wysokości rośliny nie są nękane przez szkodniki, grzyby czy inne szkodliwe, chorobotwórcze czynniki. Krzewy nie wymagają zabiegów takich jak opryskiwanie pestycydami. W efekcie, ziarna, które otrzymywane są w ten sposób, są zupełnie wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Ten gatunek kawy jest rozchwytywany przez importerów z całego świata. Jej ziarna są bardzo charakterystyczne – nieco wydłużone, jednakowe, średniej wielkości.
Pochodzenie: Honduras
Charakterystyka:
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy
Wysokość uprawy: powyżej 1500m

INDONEZJA

Smak delikatny o słodkawym naparze. Gorzkie przyjemne nuty kakao przełamane posmakiem suszonych śliwek. Wyczuwalna nuta orzechowa.

Pochodzenie: Indonezja
Charakterystyka:
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy

KOLUMBIA

Gorzkie, przyjemne kawowe nuty z kremowym posmakiem. Kawa mocna, wyrazista w smaku.

Pochodzenie: Kolumbia
Charakterystyka:
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy

PAPUA

Delikatny smak, doskonale wyważona z nutką orzechowego aromatu, słodka, łagodna w piciu.

Pochodzenie:
Papua
Charakterystyka:
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy

KUBA

Smak whisky, korzenny, orzechowy dymny aromat. Kawa dla koneserów mocnych trunków.

Pochodzenie:
Kuba
Charakterystyka:
Gatunek: Arabica
Preferowane metody parzenia: alternatywy, ekspres automatyczny, ekspres ciśnieniowy

Pracownia Cukiernicza Micare
Ul. Radzymińska 150
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl

Bio Street Sp. z o.o.
Ul. Tużycka 8/6
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl