Dlaczego dostarczamy kawę tylko świeżo paloną?

O jej wyższości można się łatwo przekonać – wystarczy powąchać kawę świeżo paloną i tę ze sklepu. Kawa ziarnista osiąga pełnię aromatu kilka dni po wypaleniu, a przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość nawet przez kilka miesięcy. Kawa zmielona traci smak i aromat już po kilku godzinach. Kawy kupowane w sklepach są przechowywane bardzo długo – najpierw w magazynach, a potem na półkach. Nawet jeśli kupujemy kawę dobrej jakości, jej smak ma niewiele wspólnego ze smakiem prawdziwej, świeżo palonej kawy.

Świeżo palona kawa tak intensywnie i cudownie pachnie dzięki setkom olejków aromatycznych uwalnianych podczas prażenia. To one nadają też kawie charakterystyczny smak. Kawa po wypaleniu posiada około 30 razy więcej związków aromatyczno-smakowych niż kawa surowa. Najlepiej, żeby pić ją świeżą. Jednak nie powinno się spożywać kawy od razu, świetnie smakuje dopiero po kilku, a nawet kilkunastu dniach. Dobrze jest przeczekać ten okres, aby mógł odparować z ziaren nadmiar dwutlenku węgla. Naszą kawę zamykamy w specjalnych opakowaniach pozwalających na odprowadzenie z kawy nadmiaru gazów.

Pracownia Cukiernicza Micare
Ul. Radzymińska 150
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl

Bio Street Sp. z o.o.
Ul. Tużycka 8/6
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl