mieszanki kaw i herbat
ekologicznych

W naszej ofercie znajdują się mieszanki kaw i herbat ekologicznych.
Realizujemy zamówienia klientów indywidualnych, restauracji i kawiarni.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – 609 354 419  http://aleekocafe.com

Większości z nas kawa kojarzy się z wypalonymi ziarnami, aromatem świeżo mielonej kawy, wyśmienitym smakiem czarnego, pobudzającego napoju. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak długą drogę pokonuje ziarno od momentu zerwania z drzewa w postaci owocu, obróbki, sortowania na plantacji, zanim trafi do naszej palarni, a na koniec pobudzi Wasze zmysły. Tropikalne drzewo o licznych odmianach – aby rozkwitać – potrzebuje cienia, słońca, ciepła, wiatru, deszczu i cierpliwości.
W klimacie tropikalnym temperatura przez cały rok utrzymuje się zazwyczaj na takim samym poziomie. Dlatego drzewo może kwitnąć kilka razy w roku – w zależności od kraju, regionu – gdzie znajduje się plantacja. Na gałęziach sąsiadują ze sobą kwiaty i owoce o różnym stopniu dojrzałości. To wprawdzie uczta dla oczu i nosa, ale znaczne utrudnienie pracy dla zbieraczy. Po przekwitnięciu następuje proces związywania owoców, który trwa ok. 6-7 miesięcy. Dojrzały owoc przypomina wiśnię zwaną Coffee Cherry. Początkowo owoce są zielone, następnie żółte, aż w końcu czerwone.
Trudno opisać plantację kawy. Z jednej strony to wielka hazienda, a z drugiej – niewielkie rodzinne gospodarstwo. Największe plantacje występują na łagodnych wzniesieniach. W rejonach wyżynnych ograniczona powierzchnia, konieczność stosowania uprawy tarasowej i niewielka wydajność sprawiają, że produkcja kawy przybiera charakter rodzinnego przedsięwzięcia.

Otrzymanie dobrego zbioru wymaga od ludzi całorocznej systematycznej pracy, której celem jest uzyskanie jak najlepszej jakości owoców. Jest to o tyle trudne, że wszystkie zalety i wady można ocenić dopiero po zakończeniu zbiorów. Wówczas owoce poddawane są obróbce, czyli ziarno oddzielane jest od łupiny, miąższu i osnówki.

Obrobione ziarna są poddawane specjalnej segregacji według rozmiarów, a następnie sortowane według ciężkości. Segregacja polega na wykorzystywaniu płytek z kalibrowanymi otworami. Ziarna uszkodzone oraz nieposiadające odpowiednich wymiarów są wykluczane. Dodatkowo usuwane są takie, które są zgniłe, niedojrzałe lub nadmiernie sfermentowane. Najlepszej jakości ziarno trafia do naszej palarni, by w następnej kolejności pobudzać zmysły najbardziej wymagających smakoszy.

O jej wyższości można się łatwo przekonać – wystarczy powąchać kawę świeżo paloną i tę ze sklepu. Kawa ziarnista osiąga pełnię aromatu kilka dni po wypaleniu, a przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość nawet przez kilka miesięcy. Kawa zmielona traci smak i aromat już po kilku godzinach. Kawy kupowane w sklepach są przechowywane bardzo długo – najpierw w magazynach, a potem na półkach. Nawet jeśli kupujemy kawę dobrej jakości, jej smak ma niewiele wspólnego ze smakiem prawdziwej, świeżo palonej kawy.

Świeżo palona kawa tak intensywnie i cudownie pachnie dzięki setkom olejków aromatycznych uwalnianych podczas prażenia. To one nadają też kawie charakterystyczny smak. Kawa po wypaleniu posiada około 30 razy więcej związków aromatyczno-smakowych niż kawa surowa. Najlepiej, żeby pić ją świeżą. Jednak nie powinno się spożywać kawy od razu, świetnie smakuje dopiero po kilku, a nawet kilkunastu dniach. Dobrze jest przeczekać ten okres, aby mógł odparować z ziaren nadmiar dwutlenku węgla. Naszą kawę zamykamy w specjalnych opakowaniach pozwalających na odprowadzenie z kawy nadmiaru gazów.

Kawa ekologiczna jest nieporównywalna do innych w smaku, ma niezwykle bogaty i całkowicie niepowtarzalny aromat, a jej picie to czysta przyjemność. Dzięki specjalnym warunkom upraw możemy cieszyć się jej wyjątkowością. Niestety stanowi mniejszość w ogólnej produkcji kawy, ponieważ jej uprawa wymaga spełnienia wielu warunków. Plony z takiej plantacji są niższe, a z jednego hektara uzyskuje się zdecydowanie mniej ziaren kawowca, niż z plantacji przemysłowej.

Kawa ekologiczna uprawiana jest z reguły tam, gdzie występują bardzo dobre warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu wzrostowi i dojrzewaniu. Przy uprawie kawy ekologicznej zabronione jest stosowanie wszelkiej chemii, w tym środków chemicznych przyczyniających się do wzrostu plonów. Zabronione jest również stosowanie chemicznych środków ochrony roślin np. pestycydów stosowanych w walce ze szkodnikami i grzybami. Badania naukowe dowodzą, że pestycydy szkodzą nam przy znacznie mniejszych dawkach niż dotychczas sądzono. Jeżeli nawet ich poziom mieści się w dopuszczalnych normach, to i tak trudno w pełni ocenić ich wpływ na nasz organizm, ponieważ badania nad wpływem pestycydów na organizm prowadzi się dopiero od niedawna (ok.15 lat). Wiadomo natomiast, że pestycydy mogą wpływać na system odpornościowy, hormonalny, nerwowy czy przyczyniać się do wystąpienia raka. Wielu naukowców z całego świata coraz bardziej podkreśla wpływ pestycydów na nasz organizm i poleca znaczną ostrożność w tym zakresie.

Jakość i bezpieczeństwo produktu są dla nas najważniejsze, dlatego właśnie tak bardzo koncentrujemy się na produkcji ekologicznej.

Pracownia Cukiernicza Micare
Ul. Radzymińska 150
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl

Bio Street Sp. z o.o.
Ul. Tużycka 8/6
Warszawa
Tel. 609 354 419
biuro@biostreet.pl
agnieszka.kowalska@biostreet.pl